San Francisco-i nyelviskolák
SAN FRANCISCO
San Francisco a második legsűrűbben lakott óriási település az Egyesült Államokban, California állam északi részén. Elővárosaival lakossága meghaladja a 7 millió főt. Legnagyobb elővárosai Oakland, Berkeley és Daly City. Maga San Francisco, becenevén "Frisco", a San Francisco-félsziget északi végén, az öböl bejáratánál fekszik. Földrajzi, gazdasági és egyéb értelemben is a San Francisco Bay Area (San Francisco-öböl menti régió) központja. 1776-ban spanyol telepesek alapították azt az Assisi Szent Ferencnek ajánlott erődöt, melyből a mai város kifejlődött. San Francisco az 1848-as aranyláz idején hirtelen gyors fejlődésnek indult, ekkor vált az USA egyik nagyvárosává. Az 1906-os nagy földrengés azonban szinte teljesen elpusztította, ám hamar újjáépült, és ma a világ egyik legismertebb városa.

A város ismert meredek dombjairól, a viktoriánus-kori és a modern építészek eklektikus keveredéséről, a ködről, mely akár egy hónapig is folyamatosan tarthat. Legismertebb pontjai, illetve jelképei a Golden Gate híd, az Alcatraz, a Twin Peaks, a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeuma, a pénzügyi negyedben található 260 méter magas Transamerica Pyramid, a Chinatown és a san franciscói kábelvasút. A város főtere a pálmafákkal tarkított Union Square, melyet neves üzletek öveznek. A világ egyik legszebb hídjának tartott Golden Gate híd 1937 óta magasodik a San Francisco-i öbölben. Évente több mint 40 millió gépjármű halad át rajta, melynek magassága 227 méter, hossza pedig 2,7 km.

Számos filmben szerepelt már a híres Alcatraz Island börtöne, mely 1934 és 1963 között az USA legszigorúbban őrzött fegyintézete volt, olyan híres bűnözők raboskodtak itt, mint Al Capone és George Kelly. San Francisco városát a híres 49 mile Scenic Drive-on (panorámaút) érdemes bejárni, ahol számos gyönyörű emlékművet, és fantasztikus múzeumot tekinthetünk meg. A belváros északi részén a város nyüzsgő olasz negyede a North Beach szintén több érdekes látnivalóval szolgál.

Itt található San Francisco legrégebbi kávéháza, a Caffe Trieste és híres éjszakai clubja a Condor Club, valamint a világ leggörbébb utcájának nevezett Lombard Street. A Telegraph Hill tetején fekszik a gyönyörű Coit Tower, melynek kilátóteraszáról az egész városban gyönyörködhetünk. Nob Hill, a város legmagasabb dombja, amelyet fényűző szállodákkal és szemet kápráztató villákkal építettek be, meredek utcáiról villamosok ereszkednek le a város mélyebben fekvő területeire. Itt áll San Francisco gyönyörű katedrálisa, a Notre Dame mintájára épült Grace Cathedral, ahol népszerű zenés szertartásokat tartanak.

Kihagyhatatlan a vízpart mentén fekvő Fisherman’s Wharf megtekintése, amely San Francisco híres vendéglátó központja és halászkikötője. Éttermeiben a legkülönfélébb tengeri ételeket szolgálják fel, a finom tengeri halaktól kezdve a rákkoktélon át a polip salátáig. További érdekességekkel szolgálhat San Francisco három másik negyede a Haight Ashbury, a Pacific Heights és a Fillmore District.

Haight Ashbury az egykori híres hippi negyed, a 60-as években a szabad, korlátok nélküli életet hirdető hippik központja volt. Jellegét máig megőrizte, kávézóit, szórakozóhelyeit rengeteg fiatal keresi fel egész évben. Jellegzetes épülete a Red Victorian Hotel, népszerű parkja a városra csodálatos kilátást nyújtó Buena Vista Park. A Pacific Heights negyed gyönyörű XIX. század végi, és XX. század eleji régi épületeivel hódít. Nyüzsgő élet jellemzi San Francisco afroamerikaiak által lakott körzetét a Filmore.