Cambridge-i nyelviskolákA ma körülbelül 110 000 lakosú Cambridge egy ősi város, fiatalos lendülettel, melynek levegőjét gondosan ápolt parkok és illatos virágok illata frissíti fel. Cambridge és a másik patinás angol egyetemi város, Oxford között még a mai napig nem dőlt el a kérdés, hogy melyikük egyeteme a régebbi.

Oxford egyik történetírója szerint a városban a XIII. században kitört zavargások arra késztettek sok diákot, hogy átköltözzenek Cambridge-be és megalkossák az egyetem magvát. A cambridge-i verzió szerint azonban azért jöttek ide az oxfordi diákok, mert egy már akkor is fennálló iskola ide csábította őket.

A Cambridge-i Egyetemhez mintegy 31 kollégium vagyis College tartozik, közülük a Peterhouse (1284) a legrégebbi és a Robinson (1979) a legújabb. A városközpontban fekvő régi kollégiumok legtöbbjének hátához a Cam folyó partjáig futó csöndes park kapcsolódik, melyeket egységesen Backs-nek neveznek. A kollégiumok épületei általában egy udvarnak nevezett eret fognak körül, és művészien ötvöződik bennük a késői középkortól napjainkig tartó 600 év építőművészete.

A diákok ma is, mint évszázadokkal ez előtt, kollégiumokban laknak. A legrégibb kollégium, a Peterhouse College 1284-ből származik. Ebben az időben Cambridge már virágzó város volt, mivel I. Henrik adófizetésre kötelezte a Cam folyón közlekedő hajókat. A város lakói és a diákok hosszú ideig civakodtak egymással, hírét egyre inkább a kollégiumoknak köszönhette. Olyannyira súlyossá vált ez a civakodás, hogy 1381-ben a városiak megtámadták a kollégiumokat, a diákok azonban összetartottak, hogy kivívják az önállóságukat és az adómentességet.