BRISBANE-i nyelviskolákQueensland állam fővárosa, 1,8 milliós lakosságával Ausztrália 3. legnagyobb városaként ismert. A város a Csendes Óceántól nem messze, a Brisbane folyó partjain a Moreton Öböl és a nagy Vízválasztó hegyég lábainál helyezkedik el, Queensland állam legdélkeletibb részén.

A várost Sir Thomas Brisbane tiszteletére nevezték el, aki New South Wales állam kormányzója volt 1821 és 1825 között. A település egy fegyenctelepből nőtte ki magát, melyet 1825-ben Redcliffe területéről, a mai Brisbane belváros területére helyeztek át, majd 1842-től a telepeseket is folyamatosan befogadták. 1859-ben, mikor Queensland állam kinyilvánította függetlenségét, a várost választották meg az állam fővárosának.

AA város lassan fejlődött, majd a II. Világháborúban Douglas MacArthur a szövetségesek Dél-Nyugat Csendes óceáni főhadiszállásává tette, megnövelve a város jelentőségét.

Amióta azonban az elmúlt években egy sor rangos nemzetközi eseménynek adott otthont, egy kozmopolita, népszerű várossá fejlődött, megtartva kellemes atmoszféráját. Csendes kávéházak, kaszinó, pezsgő éjszakai élet, nemzetközi diákok, kulturális programok jellemzik.

Mára Brisbane több különálló és egy központi kerületből áll. A belváros magva egy háromszög alakú teraszon lett kialakítva, amelynek oldalait a Brisbane folyó határolja. Leginkább hajóról lehet körbejárni a város szépségeit. Az utcák, neveiket szinte egytől-egyig angol nemesek nevei után kapták: Edward st.; Margaret st.; Queen st., stb.

A történelmi épületek is a folyó mentén találhatók, hiszen valamikor innen indult a város terjeszkedése.

A St Stephen's Cathedral is itt helyezkedik el gótikus stílusával és ikertornyaival. Kihagyhatatlan látnivaló még a Botanikus kert, a maga 18 hektárjával, vagy a világkiállításra épített South Bank a folyó partján, ami egy mesterséges homokos tengerpartszerű strand a város szívében.

MIÉRT PONT BRISBANE?

  • Kellemes klíma egész évben
  • Nyugodt, biztonságos környezet
  • 1 órányira a Gold Coast és Sunshine Coast

Környék

Queensland-et újabban a Napfény államának is hívják. Mindezt a különleges éghajlatának köszönheti, ahol akár a napi 7-8 órás napsütés sem ritka. Szubtrópusi éghajlata nagyon kellemes, télen kellemesen tavaszias, tavasszal és ősszel nyáriasan meleg, de decembertől februárig tart a tikkasztó kánikula. Ilyenkor azonban a Gold Coast és a Sunshine Coast közelsége elfeledteti a forróságot.

Természetesen ezt a turisták is jól tudják, így aztán a város az egyik legjobban felkapott turista célpontja az országnak, mindössze 1200 km-re Sydneytől.

A sok napsütést csak a még több csapadék teszi igazán különlegessé, aminek egyenes következménye a dús növényzet, ami otthont ad a trópusi esőerdőknek.

Brisbanetől északra, talán 1 órányira, a Sunshine Coast irányába található az Australia Zoo, ami az elhunyt krokodil vadász, Steve Irwin hatalmas állatkertjeként a krokodil show-jairól híres.

ÁTLAGHŐMÉRSÉKLET (jan, feb, márc, ápr, máj, jún)

Napi maximum közép-hőmérséklet (°C) 29.4 29.0 28.0 26.1 23.2 20.9
Napi minimum közép-hőmérséklet (°C) 20.7 20.6 19.4 16.6 13.3 10.9

ÁTLAGHŐMÉRSÉKLET (júl, aug, szep, okt, nov, dec)

Napi maximum közép-hőmérséklet (°C) 20.4 21.8 24.0 26.1 27.8 29.1
Napi minimum közép-hőmérséklet (°C) 9.5 10.3 12.9 15.8 18.1 19.8