NyelviskolákÉszak-Queensland központja, gyorsan fejlődő 130 ezres népességű városka, melyet 1876-ban alapítottak. Nevét William Wellington Cairns, Queensland akkori kormányzója után kapta, mikor a települést létrehozták azzal a céllal, hogy a Hodgkinson folyónál elterülő aranymezőkhöz igyekvő bányászok tranzitállomása legyen.

Nem sokkal később azonban Port Douglas felől felfedeztek egy könnyebb utat, így Cairns hanyatlásnak indult.

A vasútvonalak kiépülésével azonban Cairns ismét virágzásnak indult és a legészakiabb legjelentősebb kikötő címet vívta ki magának a környékről oda szállított cukornád, arany és más mezőgazdasági termékek számára, melyek a kikötőből kerültek exportálásra.

A régebben csak egy alvó trópusi kisváros, ma már az ország egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb turista-központja és rengeteg túra és kalandtúra kiindulópontja.

Mára Ausztrália egyik legkedveltebb turista paradicsoma, nemcsak trópusi klímája miatt, hanem mert Cairns-ből kiindulva 1 óra alatt kint vagyunk a Nagy Korallzátonyon

A charter légi és tengeri járatokkal elérhetővé válnak a zátonyok és a környező szigetek: Green Island, Fritzroy és a Frankland Island.

A korallzátonyok állat- és növényvilága vonzza a búvárkodásra és pipázásra vágyókat. A szárazföldről szervezett egynapos kirándulások alatt a strandolás, pipázás, merülés és széllovaglás valódi kikapcsolódást jelentenek.

Több napos utakra is be lehet azonban fizetni, melyeknek célpontja a Cairnstől 2 órára levő Cape Tribulation, ahol napokat lehet eltölteni a dzsungel közepén, távol a civilizációtól, az esőerdők csodálatos világában.

MIÉRT PONT CAIRNS?

  • Egész évben jó idő van, 30-40 fok körüli hőmérséklet
  • Trópusi környezet
  • A nagy Korallzátony közelsége
  • Búvárkodás
  • Remek tengeri ételek az étlapon
  • Ilyen környezet Európában nincs

KÖRNYÉK

Útközben megtekinthető Port Douglas városa is, de átkelhetnek komppal a Daintree folyón, ahol megleshetők a parton szabadon lebzselő és sütkérező krokodilok. A világon ez az egyetlen olyan hely, ahol találkozik a sósvizű tenger a parton húzódó esőerdőkkel.

Maguk az esőerdők is különlegesek, hiszen az öt különböző lombkoronafajta itt mind megtalálható együtt. Ide eljutni életre szóló élményt jelent.

Az őserdőt átszelve juthatunk el Kurandába. Ez egy kis falu a hegyekben, ami a 1960-as években a környékén élő hippi fiatalok tanyája volt.

Mára már kézművesek és művészetek otthonává vált. Heti 4 napon át tart a vásár a turisták legnagyobb örömére.

A vidék látványosságai közé tartozik még a Millaa Millaa környékén található vízesések. Az autóból is élvezhető a Josephine, Zillie, Ellinjaa és a Mungalli elnevezésű zuhatagok festői szépsége.