Ausztrália fővárosa, ami saját külön államigazgatási területén, az Ausztrál Fővárosi Területen fekszik, mintegy 150 km-re a Csendes Óceántól 571 méterre a tengerszint felett.

A fővárosok kialakulása országonként eltérő. Jellemzően az uralkodó székhelyének vagy koronázási helyének révén alakul ki általában, de az sem ritka, hogy kijelölnek egy helyet, amit mesterségesen építenek, fejlesztenek, hogy az majd az ország későbbi fővárosává váljon. Canberra esetében pont ez történt. Helyszínét 1908-ban jelölték ki, hogy egyfajta kompromisszummal véget vessenek az akkori két nagyváros, Sydney és Melbourne közötti versengésnek. A város megtervezésére kiirt versenyt az amerikai Walter Burley Griffin nyerte, így az ő tervei alapján láttak hozzá a város megépítéséhez 1913-ban. A tervek az akkori divatos kertvárosi trenden alapultak, mely fő hangsúlyt helyezett a fákra, cserjékre a lakóövezetek közelében. Ez alapján vivta ki magának Canberra a "bokros város", azaz "bush city" címet.

Az ausztrál kormány székhelyeként, 330 ezres népességével mostanra inkább politikailag jelentős, mint turisztikailag. Politikai jelentősége mellett, a város ad otthont az Ausztrál Nemzeti Galériának valamint a Nemzeti Háborús Emlékműnek. A turista látványosságok között van azonban a régi Parlament épülete is, mely az újjal szemben található.

KÖRNYÉK

Kicsit távolabb, de még mindig csak kétórányi autókázásra található a kontinens legmagasabb hegycsúcsa, a Koscisko hegység. A 2228 méteres csúcs minden egészséges személy számára elérhető.

Nem kell hegyet mászni, nyáron felgyalogolhatnak a túrázók miközben a pompás vadvirágokban gyönyörködhetnek, míg télen sítalpakon közelíthető meg. A hegyi patakok és a mesterséges tavak pisztráng horgászattal is kecsegtetnek.

Útközben megtekinthető Port Douglas városa is, de átkelhetnek komppal a Daintree folyón, ahol megleshetők a parton szabadon lebzselő és sütkérező krokodilok. A világon ez az egyetlen olyan hely, ahol találkozik a sósvizű tenger a parton húzódó esőerdőkkel.

Maguk az esőerdők is különlegesek, hiszen az öt különböző lombkoronafajta itt mind megtalálható együtt. Ide eljutni életre szóló élményt jelent.

Az őserdőt átszelve juthatunk el Kurandába. Ez egy kis falu a hegyekben, ami a 1960-as években a környékén élő hippi fiatalok tanyája volt.

Mára már kézművesek és művészetek otthonává vált. Heti 4 napon át tart a vásár a turisták legnagyobb örömére.

A vidék látványosságai közé tartozik még a Millaa Millaa környékén található vízesések. Az autóból is élvezhető a Josephine, Zillie, Ellinjaa és a Mungalli elnevezésű zuhatagok festői szépsége.