Az Aboriginal, azaz az ausztrál bennszülöttek egy csoportja élt a mai Darwin település területén mielőtt az európai népcsoportok megérkeztek. Kereskedelmet folytattak több dél és nyugat ausztrál törzzsel, valamint a dél-kelet ázsia szigeteinek egyes törzseivel is.

Az európaiak közül a hollandok jártak legelőször, 1600 körül a környéken, es térképezték fel a területet. Mai napig találhatunk arrafele holland eredetű szavakat, mint pl: "groote eylandt" azaz "great island" angolul, nagy sziget magyarul.

Az 1800-as években a brit gyarmatosítok is megjelentek és 1839-ben az angol hajóskapitány John Clement Wickham nevezte el a kikötőt Darwinnak, Charles Darwin a brit természettudós után, aki szintén velük utazott.

A "városnak" nincs különösebb önálló történelme, mert 1911-ig South Australia állam fennhatósága alá tartozott és nem tulajdonítottak a területnek különösebb jelentőséget. Az első települést 1869-ből jegyzik, amikor is Dél Ausztrália kormányzója egy 135 fős települést jegyzett be a kikötőnél Palmerston néven. Lord Palmerston volt az akkori brit miniszterelnök, így Darwinról Palmerstonra változott a település neve.

1870-ben az Overland Telegraph című újság első póznáit felállították a városban, hogy összekösse Ausztráliát a világgal. Az 1880-as években, az arany felfedezése a vidéken tovább erősítette Darwin szerepét az északi területen, így mikor a Commonwealth fennhatósága alá került, visszakapta eredeti nevét is, Darwint és onnantól kezdve ez a hivatalos neve.

Darwint a II. Világháborúban a japán csapatok lebombázták, mellyel a legsúlyosabb csapást mérték Ausztráliára a háborúban. Városi rangra 1959-ben emelték, Január 26-án az Ausztália Napon.

Történelme során a város megtapasztalta már természet, a Tracy ciklon pusztító erejét is, mely a város 70%-át romba döntötte és 30 000 ember evakuálását eredményezte.

Darwin mára nyugodott, megszépült és modernizálódott. Bevándorlói között éppúgy megtalálható az ázsiai nemzedék összes kolóniája, mint az európaiak, a görögök és az afrikaiak. A Top End terület fővárosa, kicsiny, csendes, forró trópusi település. Pálmafákkal díszített tengerpartja gyönyörű türkiz színű, míg a parttól bentebb okkersárga szakadékokkal teli sziklák, füves sivatagok és élettel teli kacskaringós folyók találhatók.

Környék

Időjárása egy európai számára télen a legmegfelelőbb, Mivel az alacsony páratartalom elviselhetővé teszi a forróságot, a folyamatosan szakadó esőtől pedig megnő a folyók és vízesések tömege, ami megannyi látnivalót kínál.

Parkjai között a legnépszerűbbek: Darwintól északra a Botanikus Kert, a Territory Wildlife Park 70 km-re, a Howard Springs Nature Park 25 km-re található.

Távolabbi Nemzeti Parkok a világhíres Kakadu Nemzeti Park kb. 140 km-re, a Katherine Gorge Nemzeti Park kb. 300 km-re, a Gragory Nemzeti Park kb. 200 km-re valamint a Litchfield Nemzeti Park Darwintól 140 km-re található.

Mindezek mellett a turisták között a legkedveltebb a Darwinból kiinduló egyenes autóút a Red Center-be, az Olga sziklákhoz és az Uluruhoz az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Parkba.