Ausztrália Work and Holyday

2017. január 1-től évente 200 magyar fiatal számára igényelhető a Work and Holiday vízum, mely az utazás és nyaralás mellett, munkavállalást is engedélyez Ausztrália területén bárhol. Sőt, ha úgy alakul és egy pár hetes tanfolyamot is elvégeznél, tanulni is tudsz kintléted alatt.

Tehát, irány a kenguruk földje, utazz, kalandozz, dolgozz és tanulj Work and Holiday vízummal. Élj a lehetőséggel ha 18 és 31 év közötti fiatal vagy!

Jelentkezési feltételek:

 • 18 és 31 év közötti életkor
 • Érvényes útlevél
 • Megfelelő anyagi fedezet (min 5.000 AUD)
 • Büntetlen előélet
 • Megfelelő egészségi állapot
 • Nincs korábbi WHS vízuma
 • Felsőfokú végezettség, vagy minimum 2 befejezett egyetemi/főiskolai tanév
 • Angol nyelvtudás ( IELTS 4.5, TOEFL 32, OET, PTE Academic 30, CAE 147)
 • Kormány igazolás

Work and Holiday vízum a következőket engedélyezi:

 • 12 hónap legális tartózkodás Ausztrália területén
 • Többszöri belépés
 • Munkavállalás ( max 6 hónap a munkaadónál)
 • Tanulás (max 4 hónap tanulmányok)

Work and Holiday vízum díj:

 • 440 AUD

Ügyintézési díjunk: bruttó 49.530 Ft (vízumkérelem összeállítása, kipostázás, repjegy foglalás, szállásszervezés, biztosítási ajánlat, kormányigazolás beszerzése)

Az ausztrál munkavállalás feltételei diákként

Ausztráliában a 3 hónapnál hosszabb tanulmányokat folytató, avagy tanuló vízummal rendelkező diákok számára lehetőség van maximum heti 20 órás munkavállalásra, természetesen a tanulmányok mellett.

Az ausztrál munkáltatók döntésében az alábbi szempontok játszák a legfőbb szerepet:

 • Milyen szinten van a nyelvtudásod, hogyan kommunikálsz
 • Milyen munkatapasztalataid vannak
 • Milyen a munkabírásod
 • Milyen rátermett és szorgalmas vagy.

Alap nyelvtudással, szaktudás nélkül

irodatakarítás; hoteltakarítás; konyhai kisegítő; árufeltöltő; autómosás; építőipari munka; kertészkedés; költöztetés.

Középhaladó angol nyelvtudással, szaktudással

pincérkedés, pultos állás; gyorséttermi munka; pizza futár; bolti eladó; pénztáros; babysitter; recepciós.

Magabiztos magas szintű nyelvtudással, szaktudással

számítástechnikai munkák; könyvelés; egészségügyi munkák; vendéglátóipari manager pozíciók; mérnöki állások.

Tapasztalataink

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján bátran mondhatjuk, hogy diákjaink nagytöbbsége a vendéglátás területén találja meg első munkahelyét, ami köztudottan egyike a legjobban fizetett területeknek az egész világon és mindenhol szívesen alkalmazzák a rátermett, szorgalmas diákokat, még akkor is, ha azoknak eleinte gyengébben is megy az angol nyelv.

DE NE FELEDD, hogy a tanuló vízum egyik feltétele, hogy az iskolai órák minimum 80%-án részt kell venni. Tehát csak olyan munkahelyet célszerű választani, ami összeegyeztethető a tanulással!

Adózás Ausztráliában

Amennyiben bejelentett állással rendelkezik, akkor minden esetben a munkáltató által adóelőleg és egyéb járulékok levonására kerül sor. A bejelentett állásoknál általában a cég megcsinálja az adóbevallást, így az a jövőben nem jelent gondot a munkavállalónak.

Amennyiben több munkahellyel is rendelkezik a munkavállaló az év folyamán vagy éppen vállalkozásba kezdett ABN számmal, akkor magánúton kell intézni az adóbevallást.

Az adózással kapcsolatos információk:

Az ausztrál pénzügyi év mindig július 1-től a következő év június 30-ig tart, tehát erre az időszakra nézik az éves jövedelmeket.
A személyi jövedelemadó bevallást minden év október 31-ig kell leadni.
Az adó visszatérítést általában a bevallás után 2-4 héten belül megkapja az Ön által megnevezett bankszámlára.
Az éves első 6.000 AUD alatti jövedelem minden esetben adómentes.
Az adóbevallás külföldről is intézhető.
Amennyiben a képzés legalább 26 hetes (féléves), ugyanazok az adózási szabályok vonatkoznak a tanulóra, mint az ausztrál állampolgárokra, vagyis állandó lakosként kevesebb adót fizetnek a munka után.

Hasznos információk az ausztrál munkavállalásról

Dolgozhatok diákként Ausztráliában?

Igen. Tanuló vízummal heti 20 óra munkavállalás engedélyezett a tanítási időszakban. Az iskolai tanév szünetekben viszont akár heti 40 órás főállásban is vállalhatsz munkát legálisan. A tanfolyamod befejezése utáni 1 hónapban, amikor a tanuló vízumod még érvényes, szintén tovább dolgozhatsz.

Minden esetben kapok "Holiday hónapot" a tanulás után?

Igen. Ezt a törvény írja elő, hogy a tanulmányok befejezése után lehetőség van 1 hónappal tovább tartózkodni az országban turistáskodás vagy utazgatás céljából. 10 hónapot meghaladó tanulmányoknál 2 holiday hónapot kapsz.

Ha családi vízumon vagyunk, mindketten dolgozhatunk?

Igen. A családtagok (házastárs vagy élettárs, 18 éven aluli gyerek) szintén kiválthatják a munkavállalási engedélyt, amivel maximum heti 20 órában dolgozhatnak a vízum teljes ideje alatt.

Mi az a TFN?

A TFN, azaz Tax File Number, az ausztrál adószám rövidítése és 9 jegyből áll.

Hol kell kiváltani az adószámot?

A TFN ingyenesen igényelhető az interneten keresztül vagy az Ausztrál Adó Hivatal (ATO) irodáiban személyesen. Postán küldik ki 1-3 héten belül az általad megadott címre.

Mennyit lehet diákként keresni?

Diákjaink visszajelzései alapján átlagosan 10-16 AUD/óra körül fizetnek a különböző "diákmunkákra". Természetesen ha valaki hétvégén vagy esti műszakokban dolgozik, nagy valószínűséggel számíthat emelt óradíjakra. Ez többnyire a munkaadótól függ. Legtöbb diákunk a vendéglátásban dolgozik, ahol még egy kis borravalóval is lehet számolni.