Perth-i nyelviskolaPerth Western Australia állam fővárosa, közel az ország dél-nyugati csücskéhez. Központja sűrűn lakott, melyet a Swan folyó határol délen és keleten. A folyó egészen a város kikötőjéig, a Fremantle-ig vezet. Lakossága 1,5 milliót meghaladja.

A várost 1829-ben alapították, és mint a Swan River kolónia székhelye a kontinens nyugati oldalán, ez volt az első európaiak által alapított település. A Perth nevet James Stirling ausztrál kormányzó választotta. Stirling ezzel Sir George Murray gyarmati ügyekért felelős miniszter kívánságát teljesítette, akinek az angliai Perthshire volt a szülőhelye és a brit parlamentben is ezt a területet képviselte. A nyugati partvidék fejlesztésére nem áldozott azonban a kormány, így a települést 1850-ben fegyencteleppé nyilvánították, ahol olcsó munkaerőhöz lehetett jutni.

Az áttörést és fejlődést az 1890-es aranyláz indította el, miután a város rohamos fejlődésnek indult. Az 1900-as évi népszavazás után, Nyugat Ausztrália a kolóniák között utolsóként csatlakozott 1901-ben az Ausztrál Államszövetséghez. A csatlakozás egyik feltétele volt azonban a keleti államokból Perth-ig huzódó vasútvonal kiépítése. A város fejlődéséhez nagyban hozzájárult a bányászat fejlődése, különösen az arany, a vas és az alumínium termelése. Nyugat Ausztrália ugyanakkor gazdag készleteinek köszönhetően a világ gyémánt termelésének egyharmadát is adta.

A mai Perth már a tengerpartjairól, felhőkarcolóiról és modern épületeiről híres. A város régi vonzereje a napsütötte strandok láncolata, melyek végighúzódnak a város és környékének hosszú tengerpartjain. Perth az ország legnaposabb települése-ként is ismert, hiszen itt évente 6 hónapig tart a napsütéses nyár.

A város hangulata nagyon nyugodt, és az évek során a korszerűsítéseknél különösen vigyáztak arra, hogy mindig maradjon egy kis "zöld" a téglák között. A legtöbb forgalmi csomópontnál megnyugtató érzést ad a hatalmas fákkal és gyönyörű növényekkel parkosított közparkok látványa.

Ez a Sydneynél nyugodtabb, kisebb, családiasabb hangulatú város azoknak ajánlott, akik a természetbe szeretnének inkább visszavonulni, és nem a nyüzsgő életet keresik. Tengerpartjai szinte érintetlenek, gyönyörű naplementéket láthatunk a nyári estéken, az urbanizáció még csak az egészséges és szükséges mértékben hatott a városra. A belső légi járatokkal pedig olcsón lehet átutazni a keleti partra.

Miért pont Perth?

  • Friss levegő, tisztaság, szennyezetlen környezet
  • Dinamikusan fejlődő világváros, leggazdagabb szövetségi állami főváros
  • Több mint 6 hónapos NYÁR, a legnapfényesebb város az országban
  • Olcsó megélhetési költsége

Környék

A Sunset Coast nevű partszakasz mintegy 30 km hosszúságú ami mentén egymást érve találhatók a fehér homokú strandok. A különböző partszakaszokon mindenből akad egy kevés: füves-fás területek főleg a családosok számára kedvelt Cottesloe Beach, a nagy hullámok otthona a Scarborough Beach, vagy a híres-hírhedt nudista strand a Swanbourne Beach.

Cápákat, rájákat és egyéb tengeri állatokat azonban Ausztrália legnagyobb víz alatti akváriumába az Underwater World-ben kell keresnünk. Itt egy csodálatos akváriumokból és mesterséges medencékből álló "vízi-állatkertet" találhatunk, ahol közelről szemlélhetjük és érinthetjük meg ezeket az egzotikus állatokat.

A Perth körüli szigetek közül különösen a Rottnest-sziget kedvelt turistacélpont. A szigetek általában védett természetvédelmi területek, ahova csak külön engedéllyel lehet belépni. A város és a szigetek közötti mélyvizű hajózási csatorna hajóversenyek színhelye is.

A Swan folyó torkolatánál fekvő Fremantle történelmi belvárosa is számos látnivalót kínál. Itt van a Nyugat-Ausztráliai Tengerészeti Múzeum, ahol számos hajó és hajóroncs látható. Egyebek között a több száz éve elsüllyedt holland Batávia hajó maradványai.

A Kings Park Perth botanikus kertje, több mint négy hektáron terül el, a parkban számos állat- és növény faj található. Területe nagyobb, mint a New York-i Central Park. Tavasszal a Kings Park virágba borul és a szebbnél szebb virágok pompája nagy turistalátványosság. A várostól 25 percre északnyugatra található a festői Whiteman Park, mely a Swan völgyének nyugati határán fekszik. A park teljes területe 42 km2 és Lew Whitemannek a természeti értékek neves helyi gyűjtőjének nevét viseli. Több mint 2000 egyedet számláló állatvilága, több mint száz madárfaja és vízi világa védett, a területén levő források adják a nagyváros ivóvízkészletének 40%-át.

A Swan-völgyi borvidék a várostól mintegy 16 km-re, északra fekszik, ez a legrégebbi borvidék nyugat Ausztráliában. Több mint 35 pincészete, számos étterme és vendéglője van.