Calgary-i nyelviskolákCalgary Kanada délnyugati részén a Sziklás-hegységtől mintegy 80 kilométerre keletre, az észak-amerikai préri úgynevezett belső kanadai síkságán, sík és dombos tájak találkozásánál fekszik. A tengerszint felett 1048 méter magasságban, a Bow és Elbow-folyók találkozásánál épült település Kanada legmagasabban fekvő nagyvárosa címmel büszkélkedhet. A város négy nagy részre van osztva: Northeast (északkelet, rövidítése NE), Southeast (délkelet, SE), Southwest (délnyugat, SW) és Northwest (északnyugat, NW). Calgary sajátosság és logika, valahogy New York-i mintára, hogy az égtájak rövidítésének két betűje a házszámok és az utcák nevei után következnek. Az északi és déli számozás a város közepén átfutó Centre Avenue-nál kezdődik, míg a kelet-nyugati számozás a Centre Avenue-ra merőleges Centre Srtreet-nél.

A város Alberta tartomány legnépesebb és legnagyobb városa. A város közigazgatási területe a harmadik legnépesebb az ország városai közül. A város a télisportok és az ökoturizmus ismert központja, a környéken számos nagy hegyi üdülőhely található. 1988-ban Calgary lett az első kanadai város, amely otthont adhatott a téli olimpiai játékoknak.

Az ország gazdasága főként az olajiparra épül, és eköré koncentrálódik, ezért Calgaryt az ország olaj-fővárosának is hívják, ahol több száz, a kőolaj és a földgáz kutatásával valamint kitermelésével foglalkozó vállalat állította fel központját. Jelentős gyáripar fejlődött ki, de a környéken folytatott gabonatermesztés és állattenyésztés változatlanul jelentős gazdasági tényezők. A város egyik legnagyobb turista-attrakciói a cowboyok. Ügyességi versenyeiket és sportbemutatójukat, a Calgary Stampede-t minden év júliusában rendezik meg, amikor a város apraja-nagyja a turisták ezreivel együtt cowboynak öltözik, hogy egy kicsit visszahozza a Vadnyugat romantikus emlékeit.

A Calgaryn átfolyó Bow River, nevének megfelelően, jól megfeszített íj alakjára emlékeztet, az íj húrja átöleli a városközpontot. A városközpont, hasonlóan más amerikai nagyvároshoz, számos hatalmas irodaháznak ad otthont. A városnak azonban közel 500 parkja van, melyek nagy része mesterségesen kialakított, több park azonban eredeti zöldterület, a város kialakításakor érintetlenül hagyott szabad természet egy darabja.

A városi állatkert a St. George’s-szigeten található. 1915-ben alapították és mindössze két öszvér volt az első lakója, de azóta az állomány 1100-ra növekedett és természetesen területe is nagyobb lett, így ma már 100 hektárt foglal el. Az állatkert része a Dinosaur Park, ahol az ősidőkben élt állatok életnagyságú szobrai állnak a fák között. A 46 ősállat közül Dinny, a 120 tonnás Brontoszaurusz a legnagyobb, 11 méter magasból tekint le.

A város legmagasabb épülete, a Calgary Tower. A kör alakú toronyépület 191 méter magas és 1968-ban épült. A torony legfelső szintjén kilátó, falatozó, koktélbár és forgó étterem található.