montreal-i nyelviskolaQuebec tartománygazdasági életének igazi központja, Montreal, a 3 millió lakosú világváros a Szent Lőrinc-folyó egyik hatalmas szigetén épült. A sziget közepén a Mont Royal, a "királyi hegy" emelkedik. Nevét még a felfedező Jacques Cartier adta, akit elragadott a táj szépsége és a hegy lábánál meghúzódó kis indián település lakóinak vendégszeretete.

A Mont Royal lejtői ma már javarészt beépültek a leggazdagabbak drága villáival. A város ezen részéről pazar kilátás nyílik a Szent Lőrinc folyó torkolatára, így nem véletlen számít a város legdrágább negyedének. A város maga egy kis ékszerdoboz a tartományban, hiszen nyoma sincs az amerikai városközpontokra jellemző nyomasztó zsúfoltságnak. A felhőkarcolók tövéből mozgólépcsőn ereszkedhet le a látogató a föld alatti Montrealba, a belváros alatt sok kilométer hosszúságban húzódó csodálatos aluljáró- vagy inkább utcahálózatba, ahol üzletsorok tucatjai, és az áruházak pompás, ízléses kirakatai csábítanak vásárlásra.

A föld alatti városba a klímaberendezések a csikorgó téli fagyok, hóförgetegek idején is kellemes, egyenletes meleget varázsolnak. Az éjjel-nappal fényárban úszó föld alatti sétányokról lehet eljutni a montreali metró állomásaira és a főpályaudvarra, amely ugyancsak a mélyben, az egyik hatalmas szállodaépület alatt kapott helyet.

Az élettel teli, pezsgő forgalmú Montreal Észak-Amerika egyik legszebb, legérdekesebb városa. Fejlődésének lendületet adott az 1967-ben megrendezett világkiállítás is, melynek szeszélyes formájú pavilonjai, modern csarnokai a Szent Lőrinc-folyó egyik kis szigetén még mindig láthatók. Az 1976-os olimpia a várost sok új sportlétesítménnyel gazdagította, és hírnevét a világ minden országában tovább öregbített.