Kanadai eTA belépési engedély

2015. augusztus 1-én Kanada kormánya hivatalosan is bejelentette, hogy 2016. márciustól azon országok állampolgárai is kötelesek beutazási engedélyt regisztrálni, akik egyébként a vízummentességi program keretében továbbra is vízum nélkül utazhatnak.

Ez a Kanadába utazó magyar állampolgárok számára 2016. márciustól azt jelenti, hogy akik repülővel érkeznek Kanada területére, eTA (Electronic Travel Authorization) azaz belépési engedéllyel kell rendelkezniük. A kanadai eTA belépési engedély igénylése díjfizetés ellenében online történik a Kanadai Bevándorlási Hivatal oldalán. A kanadai eTA belépési engedélyt 5 évre állítják ki, vagy ha az útlevél érvényessége közben lejár, akkor a rendszer automatikusan az útlevél lejárati dátumához igazítja.

Vízummentesen Kanadába 2016 márciusig

6 hónapig vízummentesen! A törvény szerint minden Kanadába utazónak ideiglenes tartózkodási vízummal kell rendelkezni. Kivételt képeznek ez alól azon országok állampolgárai, amelyek számára vízummentességet adtak

2008. március 1-én Kanada kormánya bejelentette, hogy Magyarország állampolgárai ideiglenes tartózkodásra jogosító (turista) vízum nélkül utazhatnak Kanadába és legfeljebb 6 hónapig, maradhatnak vízummentesen. Ez a változás azonban nem jelenti azt, hogy az odautazók automatikusan beléphetnek az országba. Az országba lépőknek továbbra is meg kell felelniük a belépési feltételeknek. Bizonyos utazók, beleértve azokat, akiket korábban kiutasítottak Kanadából vagy büntetett előéletűek, nem biztos, hogy bebocsátást nyernek.

Fontos tudni azt is, hogy a Kanadából való távozás legkésőbbi időpontját a belépéskor az útlevélbe bepecsételhetik. Ilyen esetben az utazó személy köteles a megjelölt időpontig elhagyni Kanadát. A tanulmányi vagy munkavállalási engedéllyel rendelkező magyar utazóknak a távozás legkésőbbi időpontját az útlevelébe szintén bepecsételheti a kanadai hatóság.

Kanadai tanuló vízum

A vízum elbírálási ideje:
4-5 hét
A vízum díj:
150 CAD

Amennyiben Kanadában 6 hónapnál hosszabb ideig tartó tanulmányokat szeretne folytatni, akkor tanuló vízumot kell igényelni. A tanuló vízum elbírálása alatt, lehetséges, hogy egy általános orvosi vizsgálaton is részt kell vennie, ha azt a vízumelbírálás során az ügyintéző úgy ítéli meg.

A vízumdíjat kizárólag online alapon, dombornyomott kártyával lehet fizetni. Az ügyintézési díjat a kanadai kormány szabja ki, és nem téríthető vissza abban az esetben sem, ha a vízumkérelmet elutasítják, vagy ha azt a jelentkező bármilyen okból visszavonja. A tanulóvízumokkal kapcsolatos aktuális információk az Kanadai Bevándorlási Hivatal oldalán, bármikor megtekinthetők: http://www.cic.gc.ca//

A kanadai tanulóvízummal kapcsolatos fontos tudnivalók

  • Tanuló vízumot csak azok kaphatnak, akiknek jelentkezését elfogadták egy kanadai oktatási intézmény kurzusára és visszaigazolták.
  • A tanulmányok ideje alatt heti 20 óra munkavállalás NEM minden esetben engedélyezett, így fel kell mutatni a kinti tanulmányok idejére a megélhetési költségeket a vízum igénylésekor.
  • Büntetlen előéletű, törvénytisztelő állampolgárnak kell lenni.
  • Bárki, életkortól függetlenül igényelhet tanuló vízumot.
Fontos tudni, hogy minden egyes jelentkező anyagi háttere, iskolai végzettsége egyedi, jelentkezőnként eltér, ezért a csatolandó dokumentumoknál általánosan jelezzük mi is kell általában egy-egy jelentkezéshez. Nincs két egyforma kérelem, így javasoljuk, hogy ha nincs tapasztalata a vízum ügyintézésben, kérje segítségünket és fogadja el tanácsainkat!