Granada-i nyelviskolákA 12 500 km2 kiterjedésű tartományt a turisták zöme a világhírű mór palotaváros, az Alhambra miatt keresi fel, amely a világ legfrekventáltabb műemlék együtteseinek egyike. A tartomány azonban számos más látnivalót kínál ezen kívül.

Minden idelátogató tudja, hogy Granada az andalúziai utazás egyik fénypontja. Ezt alátámasztja a spanyol szólás is: Quién no ha visto Granada no ha visto nada (azaz: "Aki nem látta Granadát, az nem látott semmit").

A 260 ezer lakosú Granada kulturális és gazdasági központ, tartományi és püspöki székhely.

A Genilbe torkolló Darro folyó partján 669 méteres magasságban elterülő, festőien szép fekvésű város három dombra épült: ezek közül a Torres Bermejas a legmagasabb, utána az Alhambra dombja, majd az Albaicín következik.

A város előtt a fennsíkon a termékeny síkság, a Vega de Granada zöld mezői, ligetei húzódnak. Dél felől Granada háttereként a Sierra Nevada örök hóval fedett, 3400-3500 méter közeli csúcsai magasodnak. Közel van azonban a tenger is: a Sierra Nevada hegyein átvágva mintegy 70 kilométer megtétele után jutunk el a legközelebbi strandokig.

A granadai program egyik fénypontja egy flamenco est lehet. Számtalan helyen hirdetnek különböző ún. zambra gitana előadásokat. Ez annyiban különbözik a másutt látható programoktól, hogy zömében a barlanglakásokból átalakított flamenco bárokban tartják, és valójában nem más, mint egy cigányünnep látványos felelevenítése. Az ilyen létesítmények főként a Sacromontén sorakoznak, de a város számos más pontján is találhatunk hasonló rendezvényeket. Az itt megtalálható kézművesiparra főként a mór kultúra hatott, s ez jellemző még ma is.

Szépek a helyben készült intarziás tárgyak és bútorok valamint a jellegzetes granadai kerámia. Tipikus színei a fehér, a kék és a zöld, fő motívuma pedig a gránátalma. Jellemző továbbá, hogy Granada a gitárkészítés egyik spanyolországi fellegvára.