Madrid-i nyelviskolákSpanyolország fővárosa, Madrid homokos dombvidéken fekszik a Sierra de Guadarrama, a közép-spanyolországi magashegység keleti lábánál. A város egyszerre hagyományőrző és modern, egyszerre nagyváros és falu. Madrid a maga (az elővárosokkal együtt számolt) 5,5 millió lakosával az ország legnagyobb városa, és egyben az Európai Unió harmadik legnépesebb városa (Párizs és London után). A város szinte mértanilag pon-tosan Spanyolország közepén található. Éghajlata mediterrán, 24 fokos nyári átlaghőmérséklettel. Madrid a világ egyik legélhetőbb fővárosa, sok parkjával, virágaival, és mosolygós emberekkel.

1561-ben II. Fülöp király Madridot tette meg a gyarmatbirodalom fővárosává. Az akkori 25 000 fős város mára már jelentős metropolisszá fejlődött, olyan várossá, ahol soha nem áll meg az élet. Különösen érvényes ez az éjszakákra, amikor mindenki az utcán van, hogy rátaláljon a madridi éjszakai élet számára legmegfelelőbb szórakozóhelyére.

Miután Madridot tudatosan azért tették meg fővárosnak, hogy az országot középpontjából irányíthassák, a reneszánsz kortól kezdve a város egyre gazdagabb és pompásabb lett. A nagyváros azonban emellett becsvágyó is, és jó üzleti érzékkel rendelkezik, melyre utalnak magas felhőkarcolói. A város a spanyol életforma hatalmas olvasztótégelye is, hiszen tele van számos elegáns utcával, melyben a legfinomabb ízlésűek, a lehetséges és lehetetlen dolgok kedvelői egyaránt megtalálják, amikre vágynak.

Madrid műemlékekben is igen gazdag. A város központjában található, a XVI. század közepén épült Plaza Mayor, innen indul a város egyik legjellegzetesebb utcája, a Calle Mayor, vagyis a Főutca, amely a közelben található másik jellegzetes térről, a Puerta del Solról indul. A Calle Mayor másik végén található a Palacio Real (Királyi Palota), mely csak bizonyos órákban, csoporttal és vezetővel látogatható. A palotához tartozik Madrid egyik legszebb parkja, a Campo de Moro (a Mór mező). Erről a térről indul Madrid egyik legfenségesebb sugárútja is, a Gran Via (Nagy út), amelynek másik végében csobog az 1781-ben készült Cibeles szökőkút. Madrid parkoknak sincs híján. Közülük talán a Retiro a legismertebb, ami ezért jelentős, mert itt áll a világ állítólag egyetlen, ördögöt ábrázoló szobra, a Bukott angyal. A másik, a városközponttól távolabb eső, hatalmas park, a Casa de Campo a budapesti Városligethez hasonlítható: itt található Madrid egyik legnépszerűbb uszodája, az állatkert (Zoológico) és a vidámpark (Parque de Atracciones).

A spanyol főváros múzeumai közül a Prado a leghíresebb. Megtekintéséhez több hétre lenne szükség, de első megközelítésben bőségesen elegendő El Greco, Velázquez és Goya műveinek megtekintése. A másik képtár, mely kihagyhatatlan, a Centro de Arte Reina Sofia, vagyis a Zsófia Királyné Művészeti Központ, ahol többek közt Dalí és Picasso képei láthatók.