New York-i nyelviskolákNew York, közkedvelt nevén Big Apple, azaz Nagy Alma, az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb és legfelkapottabb városa. Országon belül és világviszonylatban is az egyik legjelentősebb politikai, üzleti és kulturális központ.Több félszigeten és szigeten, illetve részben a szárazföldön fekszik az Atlanti-óceán nyugati partján. Területe 800 km² körül van, lakossága pedig meghaladja a 8 milliót, de az agglomerációs területek népességével együtt majdnem 19 millió fő.

A new york-iak a várost gyakran „az öt kerület”-ként (the Five Boroughs) emlegetik, mivel a „város” (the City) szót Manhattanre használják csak, a többi városrész összefoglaló neve „a külső kerületek” (the Outer Boroughs). Ugyanakkor a New York City kifejezés az egész várost jelenti.

A Hudson folyó tölcsértorkolatának jobb partján fekszik New Jersey, bal partján pedig Manhattan és Bronx. E két kerület és a Long Island között húzódik az ún. East River ('keleti folyó'), ami valójában egy az árapály által létrehozott csatorna.

New York kialakulásának és kezdeti fejlődésének fontos tényezője volt a Hudson folyó torkolatában kialakult öböl, mely kiváló kikötőként szolgált. Jelentősége és két vetélytársával, Bostonnal és Philadelphiával szembeni előnye tovább nőtt, amikor 1819-ben elkészült az Erie-csatorna. Az 1950-es évektől a forgalom azonban jórészt a New Jersey-i Port Newark kikötőbe tevődött át, de a kereskedelem és a szolgáltató szektor azonban továbbra is New York gazdaságának legmeghatározóbb területei maradtak.

A New York-i színházi negyed a Times Square környékén található, Manhattan Midtown nevű részén. A közismert Broadway-színház megjelölés nem csak a Broadwayen működő intézményeket jelöli, hanem a 39 nagyobb színházat is. A koncerteknek, opera-, tánc- vagy más előadásoknak otthont adó intézmények között a legnagyobb a Lincoln Center for the Performing Arts, melynek épületegyüttesében tizenkét társulat működik, mint pl. a New York-i Filharmonikusok vagy a Metropolitan Opera. Ismertebb előadótermek még: a Carnegie Hall vagy a Brooklyni Zeneakadémia. Hollywood létrejötte előtt itt volt az amerikai filmgyártás központja, a queensi Kaufman-Astoria stúdiót már a Marx testvérek és W.C. Fields is használta. Napjainkban Los Angeles után a második legmagasabb bevételt termelő filmipar a New York-i

Amerika négy legnagyobb televízió csatornájának (ABC, CBS, Fox Network és NBC), valamint a Music Television–nak és az HBO– nak is itt van a székhelye. Az ország ezen részén nedves kontinentális éghajlat uralkodik, amelyben – partvidéki terület lévén – nincsenek komolyabb hőmérséklet ingadozások.

A legkellemesebb évszak az ősz. A telek általában hidegek, sokszor nagyobb havazásokkal, melyek megbéníthatják a várost – de előfordul már-már hűvös, hó nélküli tél is. A tavasz enyhe, késő márciusban 10-15°C, kora júniusban 25-30 °C a jellemző, míg nyáron nem ritka a 32-38 °C közötti érték sem.