MELBOURNE-i nyelviskolákAusztrália második legnagyobb városa, Victoria állam fővárosa, lakossága mára meghaladja a 3,7 milliót. A város éghajlatában, nagyságában és építészetében talán a legjobban hasonlít az általunk megszokott európai nagyvárosokhoz, tele ellentmondásokkal, rejtett szépségekkel.

A várost 1835-ben a telepesek és lelkészek alapították a Yarra folyó partján, majd pár évvel később gyorsan fejlődő metropolisszá nőtte ki magát, hiszen Victoria állam aranymezőire csak úgy tódultak az aranyásók az 1850-es években. Az aranyláz és a letelepedők eredményezték végül a gazdaság fellendülését, így az 1870-es évekre Melbourne lett Ausztrália ipari és pénzügyi fővárosa. 1891-ben azonban a lendület és fejlődés megtorpant, mikor a gazdasági visszaesés elérte a várost is. Ekkor indult gazdasága hanyatlásnak, mely azt eredményezte, hogy a gazdaságilag egyre erősödő Sydney átvette a vezető szerepet a XX. század elejére.

A második Világháború után Melbournet eléri a második bevándorlási hullám, hiszen Európából rengeteg bevándorló érkezik, akik a városba telepednek le és formálják Melbourne európai arculatát, majd felvirágoztatva a város gazdaságát.

50 évvel később már nyugodtan mondhatjuk, hogy Melbourne ad otthont olyan rangos nemzetközi sporteseményeknek, mint például a Forma 1, Austral Open tenisz verseny és a világhíres Melbourne Cup nevű lóverseny. Rengetegen érkeznek a világ számos országából, hogy részt vegyenek különböző kulturális és sporteseményeken, vagy csak vásárolni, felkeresni híres éttermeket és gyönyörködni a város szépségeiben.

A város éghajlata is európai. Ott is megtalálható mind a négy évszak, persze nem olyan szélsőségesen, mint itt nálunk. A januári nyár meleg, néha forró, a tél enyhe és esős, a tavasz és az ősz pedig kellemesen meleg vagy hűvös. A belváros élettel teli, melyet gyönyörű kertvárosi részek, hatalmas parkok és zöld területek vesznek körül

MIÉRT PONT MELBOURNE?

  • Európai, nagyvárosi hangulat
  • Remek szórakozási és vásárlási lehetőségek
  • Olcsóbb megélhetési költségek
  • Rengeteg park és zöld
  • Tiszta és biztonságos
  • Színvonalas oktatás, jó nevű egyetemekkel

KÖRNYÉK

Melbourne azon kevés ausztrál nagyvárosok közé tartozik, amely a kiépített tömegközlekedési eszközei mellett megengedheti magának az autós közlekedést is. Széles autóutak, modern autópályák teszik lehetővé a zavartalan gépjármű forgalmat.

A város központjából az ország minden irányába indulnak főutak. Melbourne külső negyedeit a Hume és Princess Highway, valamint az ezeket összekötő Western Ring Road szeli át. Mivel a város alapvetően sík területen helyezkedik el, így a kerékpár kiváló közlekedési eszköznek számít.

Pár órás autókázásra, Geelongtól északabbra található a világörökség részének nyilvánított Great Ocean Road nevű part menti útszakasz, ahol is a part mellett megmaradt hatalmas sziklaformációkat csodálhatjuk meg.

Ha azonban Phillip Island, dél irányába vesszük sz irányt, jegyet válthatunk az este 9-kor kezdődő pingvin parádéra, ami tulajdonképpen a 6000 fős pingvin kolónia hazatérését jelenti esténként a vizekről. Feledhetetlen élményt nyújt az odalátogatóknak.